Το Μουσείο

Καλωσορίσατε στο Μουσείο Βιομηχανικής Φαρμακευτικής Τάκη Παττίχη στην Κύπρο.

Το μουσείο μας φιλοξενεί μια εκλεκτή συλλογή επιστημονικών εκθεμάτων που σχετίζονται με την παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμάκων. Τα εκθέματα αυτά μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε 5 κατηγορίες:

  1. Μηχανήματα Παραγωγής
  2. Όργανα Χημείου
  3. Ενδιάμεσοι Έλεγχοι
  4. Όργανα Ζύγισης
  5. Βιβλία & Εγχειρίδια

Το Μουσείο αυτό ιδρύθηκε το 2022 από το Ίδρυμα Χαράλαμπου & Έλενας Παττίχη και πήρε το όνομά του από τον κ. Τάκη Παττίχη (1927 – 2016), ιδρυτή της Κυπριακής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας.

Ο Τάκης Παττίχης αναφέρεται συχνά ως ο «πατέρας» της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας της Κύπρου. Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1960, το όραμά του ήταν να καθιερώσει την παραγωγή και εξαγωγή φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμάκων εδώ στην Κύπρο.

Εγκαίνια Μουσείου 29.04.2022

Το Μουσείο Βιομηχανικής Φαρμακευτικής Τάκη Παττίχη εγκαινιάστηκε στις 29 Απριλίου 2022 από τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Εξοχότατο κ. Νίκο Αναστασιάδη (2013 – 2023).

Τo Μουσείο Βιομηχανικής Φαρμακευτικής Τάκη Παττίχη είναι μια πολιτιστική προσφορά του Ιδρύματος Χαράλαμπου & Έλενας Παττίχη.

Πως να μας βρείτε

Το Μουσείο Βιομηχανικής Φαρμακευτικής βρίσκεται στο κέντρο της Παλιάς Πόλης της Λεμεσού, στον πεζόδρομο ακριβώς πίσω από το Κάστρο Λεμεσού. Επίσης, απέχει μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια από τη Μαρίνα Λεμεσού.

Οι Ώρες Λειτουργίας μας είναι:

Τρίτη: 9.30 – 18.00
Τετάρτη: 9.30 – 18.00
Πέμπτη: 9.30 – 18.00
Παρασκευή: 9.30 – 18.00
Σάββατο: 9.30 – 18.00
Κυριακή: 9.30 – 18.00

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο contact@pattichismuseum.cy.

Ο Τάκης Παττίχης

Ο Τάκης Παττίχης γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Κάτω Δρυς, Κύπρου. Αποφοιτώντας από την Αμερικανική Ακαδημία, μετανάστευσε στη Σκωτία όπου σπούδασε Χημική Μηχανική και Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Επέστρεψε στην Κύπρο το 1960, ιδρύοντας ένα εργοστάσιο παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα και σύντομα επέκτεινε τη γκάμα των προϊόντων που κατασκεύαζε για να συμπεριλάβουν αεροζόλ και καλλυντικά. Η εταιρία του με την εταιρική επωνυμία Pattichis Chemical Company Ltd, αργότερα μετονομάστηκε σε Remedica Holdings Ltd.

Τη δεκαετία του 1970 μετακόμισε στις νεόκτιστες βιομηχανικές εγκαταστάσεις του, εκπληρώνοντας το όραμά του να παράγει φαρμακευτικά προϊόντα για ανθρώπινη χρήση και το 1980 ίδρυσε τη Remedica Ltd για να αναλάβει αυτή τη σειρά προϊόντων.

Ο Τάκης Παττίχης ήταν πρωτοπόρος για την εποχή του όσον αφορά την αγάπη του για την τεχνολογία, διατηρώντας πάντα υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής και εργαστήρια ελέγχου ποιότητας.

Επέκτεινε την εταιρεία του με επιτυχία και στις πέντε ηπείρους, δημιουργώντας μακροχρόνιες επιχειρηματικές συνεργασίες με φαρμακευτικούς αντιπροσώπους από περισσότερες από 130 χώρες.

Ο Τάκης Παττίχης ήταν ένα άτομο χαμηλού προφίλ που δεν απολάμβανε την προσωπική δημοσιότητα. Ήταν πλήρως αφοσιωμένος στην οικογένειά του και στην επιχείρησή του, αντιμετωπίζοντας τους πάντες με σεβασμό και ευπρέπεια. Ήταν ενας δια βίου φιλάνθρωπος που ζούσε πάντοτε με βάση τις αρχές και τον κώδικα δεοντολογίας του.

Μία από τις πιο διακαείς επιθυμίες του ήταν η ίδρυση ενός μουσείου βιομηχανικής φαρμακευτικής στην Κύπρο, και παρόλο που δεν είχε την ευκαιρία να εκπληρώσει την επιθυμία αυτή όσο ζούσε, ο γιος του Χαράλαμπος Παττίχης συνεχίζει το έργο του.

Το Μουσείο Βιομηχανικής Φαρμακευτικής Τάκη Παττίχη ιδρύθηκε το 2022 ως φόρος τιμής στην ιστορία της Κυπριακής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας και στον «πατέρα» της κ. Τάκη Παττίχη.